Automata övekről bővebben

Automata öv

Az automata övek egyre jobban terjednek a férfiak körében, aminek az okai nagyon egyszerűek. Könnyen csatoltaható és könnyen oldható zárszerkezetének köszönhetően nagyon parkatikus termékek. A másik döntő érv a racsnis öv használatához, hogy nagyon elegáns. Akár farmerhez akár szövetnadrághoz hordják, kifejezetten feldobja az öltözködésünket.

A kérdés már csak az, hogy vajon miért mennek olyan hamar tönkre ezek az övek.

Valódi bőr, vagy csak valami utánzat

Sokan nem is sejtik, hogy az olcsóbb racsnis öveket milyen anyagból készítik a jellemzően távolkeleti gyártók. Ezek azok az automata övek, amelyeket 2-3000 forintért lehet megvásárolni a plázákban és mondjuk a Sárkány centerben. Nos ezek az övek 3 részből állnak. Van egy alsó rész, ami jellemzően valami puhább műanyag, ez adja a vázát az övnek. Középső rész általában valamilyen préselt anyag, a felső rész pedig egy nagyon vékony bőr réteg.

Nézzük egyenként a rétegeket.

  • Az alsó műanyag rész jellemzően strapabíró anyagból készül nem is szokott lenni vele semmi gond. A műanyag amit használnak sokszor megtévesztésig hasonlít a bőrhöz, de soha nem az, hiszen akkor jóval drágábban kellene adni a terméket.
  • A középső rész az, ahol az automata öv tartóssága el fog dőlni. Itt minden esetben valamilyen préselt anyagot használnak. Ez lehet (a legrosszabb esetben) papír, de akár darált műbőr vagy darált bőr maradék is. A technika lényege, hogy az anyagot ledarálják és valamilyen ragasztó anyaggal elkeverve összepréselik. Az így kapott táblákat könnyen lehet már szabni és alakítani. A tartósság szempontjából viszint nem mindegy, hogy milyen alapanyagot használnak. Minél közelebb van a bőrhöz, annál valószínűbb, hogy tovább fog tartani az öv. Egy darált papírból készült belső rész nagy valószínűséggel pár hét, de max 1-2 hónap alatt tönkre fog menni, mígy a daráltbőrből préselt kibírhat akár éveket is.
  • A felső rész jellemzően valódi bőr, csak sajnos nagyon gyenge minőségű, ráadásul a lehető legvékonyabbra vágják, hogy gazdaságos legyen a gyártás. Amikor azt mondjuk, hogy lehető legvékonyabbra, akkor 0,1-0,3 miliméterre gondolunk. nyílván ez a rész csak azért van rajta, hogy el lehessen adni bőr övként.

Miért van szükség erre a technikára a gyártásnál.

Sokszor kérdezik, hogy miért nem lehet valódi bőrből készíteni ilyen öveket. Nos a válasz egyszerű. Ha megfigyelik a racsnis öv hátulját, akkor észre fogják venni, hoigy egy műanyag fogas léc van beragasztva az alsó és a középső rész közé, olyan módon, hogy az alső részen ki van vágva egy kis ablakocska és ezen keresztül tud a csat foga a racsnikba beakadni. Ezt sajnos valódi bőrből nem lehet megcsinálni, mert egy normális bőr öv egy részből áll, nincs préselve nincs ragasztva.

Lehet tartós egy automata öv?

Igen, ha a középső réteget jó minőségű bőr darálékból csinálták, akkor sokkal tartósabb lesz az öv, mintha papírból készült volna. Persze fontos hozzátenni, hogy soha de soha nem lesz egy racsis öv annyira tartós, mint egy valódi bőrből készült darab.

Milyen automata övet ajánlanak vásárlásra.

Ezt a kérdést is sokszor megkapjuk, és mindíg a mi általunk forgalmazott márkákat ajánljuk, amiket megtalál a https://automataov.xbelt.hu oldalunkon. Mi csakis jó minőségű racsnis övet forgalmazunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük