Mennyibe kerül egy minőségi bőr táska?

Tegye fel a kezét, aki el tud igazodni azon, hogy miért kerül az egyik bőr táska pár ezer forintba, míg a másik pár százezerbe. Persze itt könnyen rá lehet vágni, hogy azért, mert a nagy márkáknál magát a nevet kell megfizetni. Természetesen ez igaz is, de ezen kívül még van rengeteg szempont, ami az árat befolyásolja.

Ilyen befolyásoló tényezők lehetnek az

  • Az, hogy valódi bőrt, vagy csak valami utánzatot használnak a gyártáshoz
  • Ha valódi bőr, akkor az milyen állat bőre.
  • A felhasznált kiegészítők minősége.
  • A márka vagy a személyes brand

Nézzük ezeket szépen sorban. Fontos megjegyeznem, hogy nem lehetek teljesen független, hiszen mi is forgalmazunk valódi bőrből készült táskákat. Ezt a cikket azért írtam, mert rengeteg kérdést kapunk és szerettem volna ezeket írásba foglalni.

Valódi bőr, vagy csak valami utánzat

A legtöbbször ezeket a kérdéseket kapjuk a vásárlóinktól. Mi az a rostbőr? Az is valódi bőr? Nos a válasz egyszerű. A rostbőr pont annyira valódi bőr, mint amennyire az OSB lap fa. Gyakorlatilag ugyanazzal a technikával állítják elő. Ledarálják a már használhatatlan bőr darabot és a kapott darálékot egy speciális enyv szerű anyaggal elkeverik. Az így kapott masszát megszárítják és hengerelik. Természetesen ennek az alapanyagnak kb. semmi köze nincs a valódi bőrhöz. A tartóssága is töredéke a valódinak.

De akkor mégis miért csinálják ebből az anyagból a táskákat.

A válasz egyszerű, mert sokkal olcsóbb. Gondoljunk bele, a valódi bőrnek négyzetmétere sokszor 4-5 szöröse a rostbőrnek, ráadásul a valódi bőr egy szabálytalan forma, így a gyártás során rengeteg felesleg keletkezik. Sérülések is találhatók rajta, amelyet az állat az élete során szerzett. Ezzel szemben a rostbőrt akkora táblákba készítik el, amekkorába a megrendelő kéri, így egy ügyes tervező minimalizálni tudja a felesleget.

Hogyan tudom megkülönböztetni a valódi bőrt a rostbőrtől.

Nem könnyű, manapság már elkéspesztően jó utánzatokat tudnak készíteni. A felületi minta, amit a táblába nyomnak sokszor megszólalásig hasonlít a valódi bőr mintázatára. Árulkodó nyom lehet a tapintás. Gyakran ezeknek a táskáknak műanyag hatása van, persze ez a valódi bőrből is megszokott, de nem olyan gyakran. A másik és talán a megbízhatóbb módszer az a szélek vizsgálata. Ezen a részen, mivel nem tudják elfedni észre lehet venni, ha darálékból van. Persze ehhez tapasztalt szemnek kell megvizsgálnia.

Milyen állat bőre.

Ha valódi bőrből készült termékről beszélünk, akkor a legfontosabb dolog, hogy milyen állatból készült. A legjobb a marha bőr, kecske bőr bivalybőr vagy bármely egzotikus állít bőre, mit a kígyó vagy a krokodil. Ha bővebben szeretne olvasni a különböző bőrökről, akkor ajánlom a témában íródott blogposztunkat.

A felhasznált kiegészítők minősége.

A csatok, cipzárak, patentok kisebb nagyobb kiegészítők szintén befolyásolni tudják az árakat. Egy normális cipzár könnyen belekerülhet 1000-1500 forintba, egy csat szintén 1000 forint körül szokott lenni. Egy valóban minőségi bőr táska esetén ezekből akár több darab is kellhet, így könnyen ki lehet számítani, hogy bizony ez a végső árban is jelentkezni fog.

A márka vagy a személyes brand

Szerintem ezt a részt nagyon nem kell bemutatni senknek. Egy valóban márkás darab sokszor többszöröse egy kevésbé ismert márkának. Sokan azt gondolják, hogy ez csak “lehúzás” pedig nagyobbat nem is tévedhetnének. Egy ismert brand, amikor piacra dob egy terméket, akkor nem csak az alapanyagokat és a munkabért számolja bele az árba. Nem is tehetik, hiszen nekik van fejlesztési, marketing, sales és még sok más kiadásuk, amik a kisebb gyártóknak nincs (mivel ők egyszerűen lemásolják a nagyokat).

Ha Kiváncsi a termékeinkre, akkor ezen a linken nézzen körül. Nálunk garantáltan csak valódi bőrből készült dolgokat fog találni.

Valódi bőr termékek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük